Zo werkt KAYAK

Als 's werelds toonaangevende reiszoekmachine doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat onze bezoekers de informatie vinden die ze nodig hebben om trips te plannen op een manier waar zij zich prettig bij voelen.

Met een eenvoudige zoekopdracht via KAYAK worden binnen enkele seconden honderden prijzen van grote aantallen reiswebsites doorzocht. Of je nu op zoek bent naar vliegtickets, hotels, huurauto’s of iets anders; we verzamelen deals vanuit het hele web op één centrale plek. Vergelijk de opties voor hetzelfde vliegticket, hotel of huurauto en kies wanneer en waar je wilt boeken – op de website van de vliegmaatschappij, het hotel of de autoverhuurder… of op een andere reiswebsite.

De prijzen die je bij KAYAK ziet worden rechtstreeks vanuit de websites van de reisaanbieders doorgestuurd naar je scherm, zonder extra kosten van KAYAK. Wanneer je je favoriete deal hebt gevonden, betaalt de aanbieder die je kiest ervoor dat jij wordt doorverwezen naar hun website om ervoor te zorgen dat jij bij hen je boeking uitvoert. Hierdoor is onze service compleet gratis voor onze gebruikers.

Een andere manier waarop we geld verdienen is door het tonen van reisgerelateerde advertenties op onze website. Als een advertentie je aandacht trekt en je op een van de advertenties klikt, betalen sommige bedrijven ons zelfs voor die ene klik.

Hoe wij zoekresultaten sorteren

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de manier hoe wij resultaten weergeven nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd. Het kan een combinatie zijn van informatie, zoals prijs- en reizigersbeoordelingen. Voor vliegtickets houden we zelfs rekening met elementen die van invloed kunnen zijn op je comfort, zoals de reisduur en het aantal tussenstops. Maar om er zeker van te zijn dat je het ticket vindt die je zoekt, kun je filters inschakelen waarmee je de zoekopdracht kunt verfijnen (net zoals eenvoudige sorteeropties als 'prijs').

Zo sorteren wij (over het algemeen) onze resultaten voor verschillende onderdelen op de website:

Vliegtickets

Beste optie en Aanbevolen

Als je een goedkope prijs tegenkomt, betekent dit niet meteen dat dit de beste deal is. Vluchten worden bijvoorbeeld standaard gerangschikt zodat je de beste optie ziet wat betreft prijs en beschikbaarheid, gebaseerd op factoren als duur, prijs, afstand tussen vertrek- en aankomstlocatie, aantal reizigers en hoe je je zoekopdracht bent gestart. Het relatieve belang van de factoren is afhankelijk van elke set van zoekresultaten. De prijs is bijvoorbeeld minder relevant als de goedkoopste vlucht slechts minimaal goedkoper is, maar veel langer duurt dan de snelste vlucht. Uiteindelijk kies je zelf, maar vijftig euro besparen op die vlucht naar NYC is toch een stuk minder aantrekkelijk als je erachter komt dat er een tussenstop van 10 uur is.

Als de prijzen van meerdere zoekresultaten voor dezelfde vluchten gelijk zijn, wordt de rangschikking van deze resultaten voornamelijk gebaseerd op de click-through-rate en de kosten per klik. Soms controleren we de kwaliteit van de service van een aanbiederssite die je krijgt. We benadrukken bepaalde dingen, zoals de boekings- of bagagekosten van een aanbieder, zodat je de totale prijs ziet bij het vergelijken van je opties. En als een aanbieder niet helemaal direct is over de kosten, waardoor de prijs minder duidelijk is, raden we deze meestal niet aan.

We geven deals van veel verschillende bronnen weer, zoals vliegmaatschappijen, aggregatoren, wereldwijde distributiesystemen, reisbeheerorganisaties en online reisbureau's. Het kan echter zo zijn dat onze resultaten niet alle deals tonen die beschikbaar zijn.

Goedkoopste

Op zoek naar de laagste prijs? Komt voor elkaar. Onze optie om prijzen te sorteren geeft je snel een overzicht van de goedkoopste en/of duurste deals - het is jouw reis, dus aan jou de keuze.

Soms is dezelfde deal beschikbaar op verschillende websites van aanbieders. Al deze aanbieders waaruit je kunt kiezen zijn zichtbaar in één overzicht, maar we benadrukken altijd een hoofdaanbieder op basis van reizigersbeoordelingen, populariteit etc. Reisaanbieders kunnen ook worden uitgelicht wanneer zij meer betalen voor het aantal kliks dat ze ontvangen.

Verblijf (hotels en andere accommodaties)

We gebruiken interne algoritmes om de accommodatieresultaten te rangschikken. Ook sorteren we de opties voor boekingsaanbieder binnen een accommodatieresultaat. Om de prijs zo duidelijk mogelijk weer te geven, ronden we die naar boven af.

De rangschikking van resultaten voor accommodaties: de resultaten worden standaard gerangschikt door ons algoritme 'Aanbevolen', wat gebaseerd is op een paar belangrijke parameters: prijs, gastenbeoordeling en populariteit (gemeten in klikken). Het relatieve belang van de parameters is specifiek voor elke set zoekresultaten. De prijs is bijvoorbeeld minder van belang als het prijsverschil erg klein is. We nemen ook de gemiddelde opbrengstpotentie voor KAYAK mee van elk hotelresultaat. Daarnaast kun je de resultaten sorteren op prijs, hotelklasse, beoordelingsscore en afstand (vanaf de bestemming in je zoekopdracht).

Soms is dezelfde deal beschikbaar op verschillende websites van aanbieders. Al deze aanbieders waaruit je kunt kiezen zijn zichtbaar in één overzicht, maar we benadrukken altijd een hoofdaanbieder op basis van factoren zoals de prijs van de aanbieder in vergelijking met de laagste prijs en de gemiddelde opbrengspotentie voor KAYAK van elk hotelresultaat. Bij een overzicht van aanbieders voor een hotel wordt de goedkoopste deal niet weergegeven boven de knoppen 'Bekijk deal' of 'Selecteer', maar zie je de prijs gemarkeerd in KAYAK.

Prijs

Op zoek naar de laagste prijs? Komt voor elkaar. Onze optie om prijzen te sorteren geeft je snel een overzicht van de goedkoopste en/of duurste deals - het is jouw reis, dus aan jou de keuze.

Huurauto's

Aanbevolen

Huurauto's die op basis van 'aanbevolen' worden gerangschikt, zijn gebaseerd op prijs, opbrengstpotentie voor KAYAK, populariteit (op basis van klikken) en populariteit voor specifieke type huurauto's op elke bestemming (SUV's zijn bijvoorbeeld populairder op bepaalde verhuurlocaties). Ook houden we voor sommige landen (momenteel alleen de VS) rekening met de beoordelingsscore van elke autoverhuurder en online reisaanbieder. Het relatieve belang van de factor geldt voor elke set zoekresultaten.

Soms is dezelfde deal beschikbaar op verschillende websites van aanbieders. Al deze aanbieders waaruit je kunt kiezen zijn zichtbaar in één overzicht, maar we benadrukken altijd een hoofdaanbieder op basis van reizigersbeoordelingen, populariteit etc. Reisaanbieders kunnen ook worden uitgelicht wanneer zij meer betalen voor het aantal kliks dat ze ontvangen.

Pakketreizen

Aanbevolen

Bij pakketreizen is het algoritme 'Aanbevolen' gebaseerd op een paar belangrijke factoren. We baseren ons hoofdzakelijk op de prijs, de gastenbeoordelingen van het hotel en de populariteit (gemeten in aantal klikken). Ook nemen we de gemiddelde potentiële inkomsten voor KAYAK mee van elk resultaat voor pakketreizen.

Voor pakketreizen rangschikken we onze resultaten op basis van een intern algoritme dat de prijzen en onze inkomsten in evenwicht brengt voor de weergegeven resultaten. Pakketreizen die worden vermeld bij KAYAK zijn vaak beschikbaar om te boeken bij meerdere aanbiederswebsites. Elke aanbieder betaalt hierbij voor het aantal klikken of boekingen die verkregen zijn via KAYAK.

Treinen en Bussen

Vertrektijd

We hebben onze trein- en busresultaten gesorteerd op vertrektijd zodat je makkelijker een reis vindt die in jouw planning past.

Goedkoopste

Op zoek naar de laagste prijs? Komt voor elkaar. Onze optie om prijzen te sorteren geeft je snel een overzicht van de goedkoopste en/of duurste deals - het is jouw reis, dus aan jou de keuze.

Onze trein- en busprijzen bevatten verplichte belastingen en toeslagen, afhankelijk van het land. Controleer op extra toeslagen. Sommige partners kunnen een aanvullende servicetoeslag vragen, een extra bagagetoeslag, of een toeslag op bepaalde betaalopties.

Hoe wij prijzen ontvangen

We doorzoeken honderden reiswebsites van luchtvaartmaatschappijen, hotels en huurauto's om je een zo uitgebreid mogelijk overzicht te bieden van de opties die online beschikbaar zijn. Hoewel we altijd streven naar de meest nauwkeurige en actuele informatie, zijn er soms onnauwkeurigheden. Soms komt dit doordat de aanbiederswebsites het aanbod niet goed bijhouden, de aanbiederswebsite niet correct is verbonden met onze site of een andere reiziger de deal zojuist heeft geboekt. Dit laatste kan voorkomen doordat we resultaten in het cachegeheugen opslaan om de snelheid van onze site te verhogen, zodat je niet hoeft te wachten. Als jij en een andere reiziger bijvoorbeeld dezelfde zoekopdracht binnen dezelfde minuut starten, zullen we jullie waarschijnlijk allebei dezelfde resultaten laten zien. Websites van aanbieders zouden ons minstens elke 24 uur een bijgewerkt aanbod moeten doorsturen. Terwijl we zoveel mogelijk websites doorzoeken, zijn we helaas niet in staat om alles te doorzoeken. Ook kan het zijn dat we zoekresultaten van bepaalde aanbieders vanwege technische of commerciële redenen niet tonen, of simpelweg omdat we gezien hebben dat klanten niet tevreden zijn over de service van een bepaalde aanbieder.

Hoe wij beoordelingen ontvangen.

Beoordelingen worden op een paar manieren weergeven op onze website. We tonen beoordelingen en beoordelingsscores van andere bekende reiswebsites en we tonen beoordelingen van gebruikers die een boeking hebben gemaakt via ons platform terwijl ze waren aangemeld of hun reisscheme bij ons hebben ingediend (meer info over Trips hier).

We zouden elke beoordelingen willen plaatsen, of die nu positief of negatief is, maar we geven geen beoordelingen weer die in strijd zijn met onze richtlijnen of waarin aanbieders worden beoordeeld, overeenkomstig met onze Gebruiksvoorwaarden. Dit omvat ook beoordelingen waarin onder andere het volgende voorkomt:

  • illegale activiteiten;
  • persoonlijke of gevoelige informatie;
  • scheldwoorden, seksuele toespelingen, haat zaaien, discriminerende opmerkingen, bedreigingen, etc.;
  • imitatie;
  • Dit is niet gerelateerd aan het onderwerp of beoogd gebruik van dat gedeelte van onze website (naar ons eigen goeddunken)
  • spam en neppe inhoud.

Om te zorgen dat beoordelingen relevant blijven, kan het zijn dat we beoordelingen van ouder dan drie jaar niet meer weergeven. Dit kan ook gebeuren als het eigenaarschap is gewijzigd.

Onze beoordelingsscores worden berekend door het gemiddelde te nemen van de scores van de beoordelingen die wij verzamelen en de beoordelingen die onze partners verzamelen.

Hoe wij samenwerken met andere bedrijven

KAYAK heeft contractuele partnerschappen met de meeste van de 700+ aanbiederswebsites die te zien zijn in onze resultaten. Ben je een bedrijf dat geïnteresseerd is om met ons samen te werken, bekijk dan eens onze Affiliate- of Hoteleigenaren-pagina's.

Los van deze partnerschappen maakt ons bedrijf deel uit van Booking Holdings Inc., dat andere reis- en vrijetijdswebsites beheert zoals Booking.com, Priceline.com, Agoda.com, Rentalcars.com en Opentable.com.

KAYAK beheert ook een portfolio van metasearch-merken, waaronder KAYAK, SWOODOO, checkfelix, momondo, Cheapflights, HotelsCombined en Mundi.

Populaire internationale vliegroutes.

Voordelige vliegtickets, hotels, huurauto's en reisdeals:

KAYAK doorzoekt honderden andere reiswebsites in één keer om de beste deals te vinden voor vliegtickets, goedkope hotels, vakanties en huurauto's.

Niet wat je zoekt? Vind duizenden andere hotels, vliegtickets, huurauto's en deals voor pakketreizen met KAYAK.