Koningsdag 2017: toeristen het land in, Nederlanders eruit

Nergens in de wereld wordt de verjaardag van een staatshoofd zo uitbundig gevierd als in Nederland. En dat blijft niet onopgemerkt in het buitenland: vooral Duitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers komen dit jaar massaal naar Nederland voor oranje tompoezen, rommelmarkten en grachten vol boten met feestvierders. 

Koningsdag is misschien wel de favoriete Nederlandse feestdag onder buitenlandse toeristen. Het oranjefestijn is zelfs zó populair dat je op 30 april nog verwarde toeristen in een oranje kloffie en een verouderde reisgids ziet ronddwalen. Naast toeristen uit Duitsland, Spanje en Oostenrijk willen dit jaar ook Italianen en Fransen graag een keer Koningsdag meemaken. Als ze al aan slapen toekomen, verblijven de toeristen het liefst in een middenklasse hotel met 3 of 4 sterren.

5 sterren bijna twee keer zo duur als 4 sterren

Het is niet zo gek dat toeristen liever niet in een 5-sterrenhotel overnachten rondom Koningsdag: een kamer kost in die periode gemiddeld € 351, terwijl een 4-sterrenhotel gemiddeld € 183 kost. 92% duurder dus! Opvallend is dat alleen de prijzen voor 5-sterrenhotels flink stijgen rondom Koningsdag. De gemiddelde prijzen voor andere hotelcategorieën blijven vrijwel gelijk.    

Nederlanders ‘vluchten’ het liefst naar Reykjavik, Londen en Rome

Veel Nederlanders ontvluchten de oranjegekte liever en gebruiken de extra vrije dag om naar het buitenland te gaan voor een korte stedentrip. De afgelopen periode werden er via KAYAK.nl maar liefst 35% meer tickets gezocht met vertrekdatum woensdag 26 april in vergelijking met de rest van de woensdagen in deze maand. Vliegtickets naar Reykjavik, Londen en Rome worden het meest gezocht en de goedkoopste tickets scoor je richting Kopenhagen (€ 112), Londen (€ 113) en Stockholm (€ 116).

Als oranje niet je favoriete kleur is, dan zijn dit de 10 populairste bestemmingen én de gemiddelde prijzen voor een retourticket:

De 10 populairste bestemmingen onder Nederlanders

  1. Reykjavik (retourticket gemiddeld € 200)
  2. Londen (retourticket gemiddeld € 113)
  3. Rome (retourticket gemiddeld € 170)
  4. Barcelona (retourticket gemiddeld € 170)
  5. Malaga (retourticket gemiddeld € 202)
  6. Lissabon (retourticket gemiddeld € 197)
  7. Stockholm (retourticket gemiddeld € 116)
  8. Nice (retourticket gemiddeld € 147)
  9. Kopenhagen (retourticket gemiddeld € 112)
  10. Berlijn (retourticket gemiddeld € 122)

 

Wil je last minute nog aan Koningsdag ontsnappen? Dan is het nog niet te laat om een betaalbaar ticket te vinden. Via onze handige tool KAYAK Explore vind je gemakkelijk een ticket dat bij je budget past.